Вчені з’ясували, що вживання в їжу рису викликає у 40% жителів східної Азії непереносимість алкоголю. У геномі деяких людей є якась мутація. Людина отримує дозу алкоголю і входить в його склад етанол перетворюється в отруйна речовина — ацетальдегід. Воно отруює організм і пошкоджує ДНК, тобто ключовий фермент окисного метаболізму Альдегиддегидрогеназа 2 (ALDH2) просто дезактивується. При такій формі патології спостерігаються швидке биття серця відразу ж після прийому алкоголю, нудота, почервоніння обличчя. З-за наявності мутаційного гена, який робить неактивній форму ALDH2, підвищується ризик розвитку захворювань на рак. Дослідники (доктор Бін Сю зі своїми колегами) Академії наук у Китаї вивчили з точки зору генетики тридцять вісім етнічних груп китайського населення, в тому числі тибетські групи титульну націю Китаю – хань.

В результаті проведених досліджень вдалося встановити, що в Азії мутація Альдегіддегідрогенази (ALDH2) з’явилася близько семи-десяти тисяч років тому. Крім того, вчені виявили цікавий і підтверджує гіпотезу факт – «антиалкогольна» алель альдегіддегідрогенази географічно збігається з місцями, де займаються вирощуванням і вживанням рису. Звідси і виходить, що саме рис – причина поганої переносимості алкоголю у азіатських жителів.